Kategorie

CIECIERZYCA - JAK JĄ JEŚĆ?

Ciecierzyca to pochodna grochu, należąca do roślin strączkowych. Często spotykamy się z opinią, że ktoś nie lubi ciecierzycy, bądź nie może się do niej przekonać. Otóż podkreślić należy, że ciecierzyca nie bez powodu jest pochodną grochu - w smaku również jest taka sama jak groch. Różni się rozmiarem i tym, że aby ją przygotować trzeba poświęcić więcej czasu. Czasem jednak warto poświęcić dłuższą chwilę dla wyjątkowego smaku. 
 

Ciecierzyca jest również dobra pod względem pozytywnego wpływu na organizm człowieka. Między innymi jest bogatym źródłem białka, gdyż w 100g ugotowanego produktu znajduje się aż 8,86g naturalnego białka. Wspomaga walkę z uciążliwym cholesterolem i obniża poziom cukru we krwi. Wysoka zawartość żelaza wspomaga niwelowanie anemii. 
 

A teraz przedstawimy propozycję pysznej pasty curry z ciecierzycą w roli głównej. 
 

Składniki:
- 300g ciecierzycy;
- łyżeczka pieprzu czarnego mielonego;
- 2 łyżeczki kolendry mielonej;
- 2 łyżeczki papryki chili;
- 2 łyżeczki papryki ostrej;
- natka pietruszki;
- łyżka śmietany;
- szklanka przecieru pomidorowego;
- 1 papryka czerwona.

 

Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie opłukaną gotujemy w 500ml wody około 60 minut (do miękkości). Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną paprykę. Ugotowaną ciecierzycę z papryką odsączamy z wody i blendujemy z przecierem i śmietaną. 

Następnie dodajemy przyprawy. Jeśli masa ma kremową i gładką konsystencję - jest gotowa. 

Życzymy smacznego! 


Kontakt ze sklepem