Kategorie

CHLEBEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ


Czy jest coś lepszego od świeżego, ciepłego chleba z chrupiącą skórą gotowego do zjedzenia prosto z pieca? W dodatku zrobionego własnymi siłami w domowym zaciszu...

Na sklepowych półkach znajdziemy chleby równie świeże i pachnące, ale przepełnione wzmacniaczami smaku, konserwatami i sztucznymi zagęszczaczami. Po co więc mamy świadomie zabrudzać swój organizm, jeśli możemy w prosty sposób przyrządzić własne pieczywo, pamiętając o tym, że nie będzie w nim żadnych dodatków chemicznych. Przepis, który wypróbowaliśmy jest bardzo prosty i nie wymagający wielkich zdolności kulinarnych. Takim wypiekiem z pewnością skradniesz serca wszystkich bliskich.

Potrzebujesz:
- 750g mąki pszennej chlebowej typ 750 (https://gryczanka.pl/maka-pszenna-chlebowa-typ-750-1kg-ciechanowiec-p708)
- 25g świeżych drożdży
- 500ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju (https://gryczanka.pl/olvita-olej-slonecznikowy-1000ml-p22480)
- 2 płaskie łyżeczki soli (https://gryczanka.pl/sol-himalajska-drobna-natural-expert-p1593)
- 1 łyżka cukru

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po określonym czasie wyjmujemy ciasto na obsypaną mąką deskę i zagniatamy po czym odstawiamy na kolejne pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym. Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i później 20 minut bez przykrycia.

SMACZNEGO! :-)


Kontakt ze sklepem