Kategorie

AMARANTUS EKSPANDOWANY DOBRA KALORIA 120 g - KUBARA

cena: 7,50 PLN
Dostępność:
dostępny
Koszt wysyłki:

Darmowa wysyłka !!!

Na zakupy powyżej 150 zł

Czas wysyłki: na drugi dzień roboczy
Kod kreskowy: 5903548005092
Opis produktu

Z ziaren amarantusa otrzymuje się popping nazywany
amarantusem ekspandowanym.
Jego proces produkcji podobny jest do prażenia popcornu, ale bez użycia oleju. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i nie wymaga obróbki termicznej- nie trzeba go gotować, zalewać wodą. Można go jeść, jak komu się żywnie podoba. Z wyglądu podobny jest do kaszy, ale o wiele lżejszy, coś jak ryż permanentny.

Amarantus, zwany inaczej szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jego popularność w Polsce wzrosła, gdy specjaliści do spraw żywienia zaczęli nazywać go "zbożem XXI wieku".
Zanim odkryto Amerykę, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków.

Choć w Polsce jest wciąż bardzo mało znany na świecie uprawiany jest od wieków. Jego wspaniałe właściwości odżywcze, jako pierwsi docenili Majowie i Inkowie uznając go za ?matkę zbóż?. Ciasto sporządzane z tego zboża było posiłkiem podawanym przed walką wojownikom indiańskim w celu zapewnienia dostatecznej ilości sił i wigoru.

Właściwości:

Spośród wszystkich roślin zbożowych odznacza się najwyższą zawartością dobrze przyswajalnego białka o wartości biologicznej przewyższającej nawet białko mleka krowiego i białko soi. 100 g ziaren zawiera aż 17 g białka i pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na wapń.

Zawarty w nimtłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy, chorób serca i innych chorób układu krążenia.

Zawierają sporą dawkę błonnika - dwukrotnie więcej niż otręby owsiane,
Znaczne ilości żelaza- 5 razy więcej niż szpinak lub pszenica- Spożycie 100g nasion pokrywa ponad połowę zalecanej dziennej dawki żelaza.
Zawiera więcej wapnia niż mleko, magnezu więcej niż czekolada, zatem koi nerwy.
W jego składzie znajdziemy cynk, potas i fosfor.
Zawiera witaminy z grupy B oraz ? witaminy A, C i E.
Natomiast duża zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.
Ma też dużą ilość skwalenu ? lipidu, który opóźnia procesy starzenia.

Polecany jest szczególnie w diecie wegetariańskiej, której stosowanie często wiąże się z występowaniem niedoborów składników odżywczych i witamin.
Również powinny go spożywać dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży, sportowcy, jak również osoby chore na celiakię, niedokrwistość, cukrzycę i miażdżycę.
Tak naprawdę polecane jest każdemu, kto dba o zdrowie.
AMARANTUS EKSPANDOWANY w kuchni
Nadaje się znakomicie do pieczenia ciasta i chleba zamiennik mąki (w ilości 10-15%)
Jest dodatkiem do musli, jogurtu, kefiru, serków, lodów, zup mlecznych lub jako posypka do deserów i sałatek.
Możemy go posłodzić miodem i uznać za samodzielną przekąskę.
Niektórzy używają go jako panierki do tradycyjnego schabowego,lub jako dodatek do mięsa np. klopsików.

 

Komentarze
Ten produkt nie posiada jeszcze komentarzy

Klienci którzy kupili ten produkt, kupili również


Kontakt ze sklepem